Vijesti
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg

U povodu gostovanja direktora Doma zdravlja Kotor u jutarnjem programu Radio Kotora 20.7. postavili smo nekoliko aktuelnih pitanja a koja navodimo:

1. Dom zdravlja Kotor koji obavlja preglede i izdaje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti pomorcima, na žalost, nije priznat od velikih pomorskih zemalja kao što su Velika Britanija, Norveška, Holandija itd a takođe ni od velikih i poznatih pomorskih off-shore kompanija pa su naši pomorci, da bi dobili zapslenje, prinuđeni da ove preglede obavljaju i dobijaju uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti u susjednoj zemlji. Kada će se Dom zdravlja Kotor pojavit na ovim međunarodnim “bijelim listama” čime će se olakšati i zaposlenje naših pomoraca?  

2. Kada će Dom zdravlja Kotor prestati sa upotrebom međunarodnih zastarelih formi knjižice za obaveznu vakcinaciju pomoraca tkz. Žuta knjižica, zbog kojih poslodavci odnosno brodari naših pomoraca vrlo često po svjetskim lukama placaju visoke kazne?

Odgovori cijenjenog direktora Doma zdravlja Kotor, na postavljena pitanja, su nam potvrdili da Ministarsvo zdravlja kao I Ministarstvo pomorstva ne prate i ne primjenjuju, a što su u obavezi, ove međunarodne standarde Međunarodne zdravstvena organizacija (WMO) I Međunarodna organizacija rada (ILO).

Da prate i da primjenjuju standarde znali bi da navedene pomorske zemlje za priznanje naših uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti pomoraca imaju dodatne zahtjeve koje bi morali ispuniti.

Dakle to nijesu zahtjevi kompanija iz tih zemalja, kako je navedeno u odgovoru, već pomorskih administracija tih država čiju zastavu viju. Za primjer naše članove i ostale zainteresovane upućujemo na sajt:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/696687/MSN_1815__Amd_1__03042018.pdf

Na ovoj adresi se mogu uvjeriti da se Crna Gora ne nalazi na listi zemalja čije odobrene medicinske ustanove su priznate od strane najprestižnije i najpoznatije pomorske administracije na svijetu - Velike Britanije - MCA. Takođe, odgovorna ministarstva bi trebala da znaju da dobijenjem priznanja od MCA automatski dobijamo priznanje i od Norveške, Holandije, i drugih pomorskih zemalja koje imaju dodatne zahtjeve.

Takođe, kada su u pitanju pomorci koji zaposlenje u off shore nalaze u Sjevernom moru, u vodama Brazila, Kuvajta, UAE I drugim zemljama gdje vladaju standardi industrije, zainteresovane upućujemo na sajt gdje će se uvjeriti da nema zdravstvene ustanove iz Crne Gore:

http://oilandgasuk.co.uk/examining-doctors-overseas.cfm

U vezi drugog pitanja odnosno standarda Međunarodne zdravstvena organizacija (WMO) a koji se odnose na “Žutu knjižicu” novi formulari u našoj državi su trebali biti u upotrebi još od davne 2007. Za više detalja posjetite:

http://www.who.int/ihr/ports_airports/icvp_note/en/

 

Uopšte ne sumljamo u to da naš zdravstveni sistem ili pomenuti dom zdravlja ne može ispuniti ove uslove ali nas brine višegodišnja nebriga, nerad i nezainteresovanost pomenuta dva ministarstva da se ovi navedeni problemi riješe. Takođe, ne sumljamo da će Doma zdravlja Kotor, imajući na umu njihove postignute rezultate poslednjih godina, prepoznati svoj društveni interes i u ovom segmentu svoga rada te da će i oni uticati na svoje resorno ministarstvo da se rješavanje ovog problema počne riješavati.

Ovo udruženje je takođe nedavno pokrenulo inicijativu, ovog puta preko Montenegro Biznis Alijanse (MBA) čiji smo član Komisije za pomorstvo, za pokretanje i rješavanja ovog problema.

Upravni odbor

20.7.2018.

Obavjestavamo sve clanove i ostale pomorce koji su zainteresovani za predavanje  Simulator Time vs Seatime”, koje je odrzao Capt. B. Baert, KBZ, Belgium, tokom nedavne skupstine CESMA, da prezentaciju (pdf) mogu dobiti na zahtjev. Zahtjev treba biti upucen putem e-maila ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) ili pozivom na nas kontakt telefon (032) 304 672.

16.5.18.

zsftgjtsiydulouf;lgfi

PETAK 4. MAJ 2018

09:00 - 09:30 Registracije učesnika (Hotel Cattaro)

09:30 – 10:00 Otvaranje, svečani dio – podjela zahvalnica

10:00 - 12:30 Seminar:

1. Primjena zakonske regulative EU u zaštiti morske okoline u Bokokotorskom zalivu.
- g-đa Ranka Vukasović Botica (Mardesign).

2. Simulator vs. praksa - Kap. B. Baert, Generalni sekretar belgijske kraljevske pomorske akademije, i

3. Buduća pomorska zakonska regulative EU – Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) – g-din.Mr. Markku Mylly, Izvršni direktor.

12.30 - 13.30 ručak (za sve prisutne)

13.30 - 16.30 Godišnja generalna skupština (samo za članove udruženja)

16.30 – 17.00 Ukrcaj na izletnički brod (za sve učesnike i goste)

17.00 - 20.00 Izlet po Kotorskom i Risanskom zalivu sa posjetom ostrvu Gospa od Škrpjela.

GENRALNI SPONZOR
MSC Mediterranean Shipping Company

ZLATNI SPONZOR:
Luštica Bay

SPONZORI:

Barska plovidba
CKB Banka
Crnogorska plovidba
Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore
Villa Miramare
NorMonte
Boka Adriatic
Sikimic Marine Services
Opština Kotor
Azalea Training Cen
Hipotekarna banka
Paris-Kotor ... Le Coche D'Eau
GPS / Jotun
MonteCrew

MEDIJSKA PODRŠKA
Radio Kotor
Boka News

POŠTOVANE KOLEGE,
VJEROVATNO VAM JE POZNATO DA JE NAŠE UDRUŽENJE ORGANIZATOR 23. GODIŠNJE SKUPŠTINE KONFEDERACIJE UDRUŽENJA POMORSKIH KAPETANA ZEMALJA EVROPSKE UNIJE (CESMA). IZVRŠNI ODBOR ĆE ZASIJEDATI U KOTORU U DOMU BOKELJSKE MORNARICE 3. MAJA OVE GODINE A 4. MAJA ĆE U HOTELU CATTARO BITI ODRŽANA SKUPŠTINA.
SKUPŠTINI ĆE PRISUSTVOVATI PREDSTAVNICI SVIH EVROPSKIH UDRUŽENJA, I ŠTO JE PO PRVI PUT, ISTOJ ĆE PRISUSTVOVATI IZVRŠNI DIREKTOR EVROPSKE AGENCIJE ZA POMORSKU SIGURNOST (EMSA).
SVEČANOM DIJELU GODIŠNJE SKUPŠTINE, 4.MAJA SA POČETKOM U 0900 SATI, PRISUSTVOVATI ĆE I BROJNE ZVANICE. NAKON SVEČANOG DIJELA NASTAVITI ĆE SE SA RADNIM DIJELOM SKUPŠTINE KOJOM PRILIKOM SU PREDVIĐENA I TRI INTERESANTNA PREDAVANJA, A TEME SE ODNOSE NA POMORSKU SIGURNOST I SPREČAVANJE ZAGAĐENJA ZALIVA BOKE OD STRANE PUTNIČKIH I DRUGIH PLOVNIH OBJEKATA. TAKOĐE, IZVRŠNI DIR. EMSA GOSP. MARKKU MYLLY ĆE NAS UPOZNATI SA PLANIRANIM POMORSKIM ZAKONIMA EU KOJI SU U PRIPREMI.
U POPODNEVNOM DIJELI U JE PREDVIĐENA DISKUSIJA ČLANOVA CESMA I DONOŠENJE REZOLUCIJA.
PO ZAVRŠETKU GODIŠNJE SKUPŠTINE ORGANIZOVANA JE VOŽNJA ZALIVOM I VEČERA NA BRODU „VODENA KOČIJA"
OVOM PRILIKOM POZIVAMO SVE ČLANOVE NAŠEG UDRUŽENJA DA PRISUSTVUJU RADNOM DIJELU GODIŠNJE SKUPŠTINE I DA SE, PO ZAVRŠETKU ISTE, PRIDRUŽE IZLETU ZALIVOM I SVEČANOJ VEČERI.
FINANCIJSKU KONSTRUKCIJU ODRŽAVANJA GODIŠNJE SKUPŠTINE NIJE BILO MOGUĆE OSTVARITI BEZ POMOĆI JEDNOG DIJELA SPONZORA. TAKOĐE, I DIO NAŠEG ČLANSTVA JE IZRAZIO ŽELJU ZA IZVJESNIM NOVČANIM PRILOGOM. ZATO, POZIVANO SVE ČLANOVE, KOJI SU U MOGUĆNOSTIMA DA DAJU SVOJ SKROMNI DOPRINOS TO URADE UPLATOM NA NAŠ ŽIRO RAČUN:

UDRUŽENJE POMORSKIH KAPETANA CRNE GORE
ŽIRO RAČUN: 520-360700-10

UNAPRIJED VAM SE ZAHVALJUJEMO .
U NADI PRIJATNOG DRUŽENJA SVE VAS SRDAČNO POZDRAVLJAMO.

 

UPRAVNI ODBOR
20.04.2018.

Satelit