Vijesti
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
Od danas Udruzenje Pomorskih Kapetana Crne Gore sada ima novi web site: www.captainsmontenegro.me
14.5.19.

U vezi projekata Luke Kotor za postavljanje samostalnog odbojnika za privez kruzera – “Pilon“, u nastavku Luže, odnosno pravljenja noseće konstrukcije za bitvu za privez brodskih konopa, kao i postavljanja dvije bove za privez broda na sidrištu br.1 ispod Pomorskog fakulteta, Udruženje saopstava sledeće:

- Ovim projektima se, na pomenutim pozicijama, omogućava vez mega kruzera, dužine od oko 340met, širine oko 45met, sa gazom od oko 8met i visine od vodene linije do vrha glavnog jarbola broda od oko 40met. Ovi mega kruzeri imaju 100.000-150.000 BRT-a. Ovo praktično znači da se omogućava vez brodova bez ikakvih ograničenja.

- Ovim projektima se u akvatorijumu drastično smanjuje maneverski prostor za mega kruzere, čime se enormno povećava rizik od pomorskih udesa, uključujući I rizik od zagađenja morske okoline. Ovim Luka Kotor, kao glavni nosilac odgovornosti za “siguran vez” broda, unaprijed pristaje na ovaj vrlo realan i enorman rizik a time i na plaćanje enrmnih odšteta.

- Projektovano i postojeće tehničko stanje Luže je vrlo upitno za vez mega kruzera. Pored same konstrukcije ovo se odnosi i na postojeće bitve za privez odnosno njihovu max. poteznu silu kao i na njihove pozicije i broj.

- Postojeća dubina uz Lužu, za koju garantuje Luka Kotor, za vez mega kruzera je upitna a svako povećanje dubine dovodi u pitanje statiku same Luže odnosno siguran vez broda.

Na osnovu gore navedenog, mišljenja smo da Luka Kotor treba da ima ograničenja u pogledu veličine i broja brodova koji borave u akvatarijumu odnosno luci Kotor.

Kotor,19.3.2019.                                           Upravni odbor

Našim članovima, pomorcima i njihovim porodicama kao i svima ostalim želimo srećne i vesele praznike kao i svako dobro u Novoj godini. 

Upravni odbor

24.12.18.

 

Našim članovima, pomorcima i njihovim porodicama kao i svima ostalim želimo srećne i vesele praznike kao i svako dobro u Novoj godini. 

Upravni odbor

24.12.18.

 

UVAŽENI GOSTI, POŠTOVANE KOLEGE

 

DOBRO DOŠLI NA SKROMNU SVEČANOST POVODOM PROSLAVE DANA UDRUŽENJA POMORSKIH KAPETANA CRNE GORE. POZDRAVLJAM VAS TAKOĐE I U IME UDRUŽENJA POMORSKIH STROJARA SA KOJIMA, VEĆ DUŽI NIZ GODINA, ZAJEDNO PROSLAVLJAMO DANAŠNJI DAN.
DANAS JE PO JULIJANSKOM KALENDARU DAN SVETOGA NIKOLE, ZAŠTITNIKA DJECE, PUTNIKA, RIBARA I POMORACA. S TOGA KORISTIM PRILIKU DA SVIM POMORCIMA ČESTITAM DANAŠNJI PRAZNIK UZ APEL SVETOME NIKOLI DA IM BUDE POMOĆ I PODRŠKA U SVIM NEVOLJAMA KOJE PRATE POMORSKI POZIV.
DOBAR DIO NAŠIH KOLEGA SVETOGA NIKOLU IMA I ZA KUĆNU SLAVU PA IM ŽELIM DA ISTU PROSLAVE U DOBROM ZDRAVLJU I VESELJU.
UDRUŽENJE POMORSKUH KAPETANA OBILJEŽILO JE JOŠ JEDNU GODINU SVOJEG POSTOJANJA.

NAJZNAČAJNIJI DOGAĐAJ U PROTEKLOJ GODINI JE ODRŽAVANJE GODIŠNJE SKUPŠTINE EVROPSKOG UDRUŽENJA. BILI SMO DOMAĆINI PREDSTAVNIKA UDRUŽENJA IZ 14 EVROPSKO-POMORSKIH ZEMALJA , (UKUPNO 21 UDRUŽENJE). SKUPŠTINI JE PO PRVI PUT PRISUSTVOVAO I IZVRŠNI DIREKTOR EVROPSKE AGENCIJE ZA POMORSKU SIGURNOST (EMSA)- GOSP. MARKKU MYLLI.
NA ORGANIZACIJI GODIŠNJE SKUPŠTINE PREDANO SU MJESECIMA RADILI: JANKO MILUTIN, MILAN SBUTEGA, VIJEKO RADIMIR, RAJKO ČAVOR, MIHALIČEK MISLAV , I JA IM SE OVOM PRILIKOM JAVNO ZAHVALJUJEM.
PO ZAVRŠETKU, OD SVIH ČLANICA UDRUŽENJA, DOBILI SMO ČESTITKE NA DO SADA NAJBOLJE ORGANIZIRANOJ SKUPŠTINI. PONOSNI SMO ZBOG TOGA KAO I ZBOG ČINJENICE DA SMO NA DOSTOJAN NAČIN PREZENTIRALI CRNU GORU, KOTOR I NAŠE MOMORSTVO.
UDRUŽENJE KAPETANA CRNE GORE SE, KAO I PRETHODNIH GODINA, A U GRANICAMA SVOJIH MOGUĆNOSTI, BAVILO PROBLEMATIKOM VEZANO ZA POMORSKU PROFESIJU. U KONTAKTIMA SA MINISTARSTVOM POMORSTVA I SAOBRAĆAJA UKAZIVALI SMO NA MNOGE PROBLEME SA KOJIMA SE SUSREĆU NAŠI POMORCI, KAO I NA MOGUĆNOST, DA SE ZBOG KAŠNJENJA U IMPLEMENTACIJI MEĐUNARODNIH PROPISA IZ OBLASTI POMORSTVA MOŽE DOGODITI ONO NAJGORE – ISKLJUČENJE SA BIJELE LISTE. U NOVEMBRU 2019 MINISTARSTVU POMORSTVA PREDSTOJI AUDIT MEĐUNARODNE POMORSKE ORGANIZACIJE TKZ. IMSAS AUDIT. NADAMO SE DA ĆE SE DO TADA MINISTARSTVO DOBRO PRIPREMITI I DA ĆE SE IZBJEĆI ONO NAJGORE A TO JE DA NAŠE DVIJE POMORSKE KOMPANIJE OSTANU BEZ ZASTAVE A DA NAŠE MORE I LUKE POSTANU „CRNE RUPE" NA POMORSKOJ KARTI.
MORAMO POHVALITI UNIJU POMORACA, KOJU KRASI MLADOST, PROFESIONALNOST I UPORNOST, ZA NJIHOVO AKTIVNO UČEŠĆE U SVIM AKTUELNOSTIMA VEZANIM ZA POMORSTVO. IMAMO DOBRU SARADNJU, I POD GESLOM – ZAJEDNO SMO JAČI, ČESTO RADIMO I DJELUJEMO PO ISTIM PITANJIMA. NADZIRU SE REZULTATI ZAJEDNIČKOG DJELOVANJA I TO NAS POSEBNO RADUJE.

ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI OSTVARUJEMO KROZ ČLANSTVO U MONTENEGRO BIZNIS ALIJANSU ODNOSNO KOMISIJU ZA POMORSTVO ČIJI SMO ČLANOVI. TAKO SMO DO SADA IMALI SASTANKE SA RESORNIM MINISTARSTVIMA KOJIMA SMO DAVALI KONKRETNE PREDLOGE. MINISTARSTVU PROSVJETE PREDLOGE VEZANE ZA OBRAZOVANJE POMORACA, MINISTARSTVU ZDRAVLJA PREDLOGE U VEZI LJEKARSKIH PREGLEDA I NJIHOVOG MEĐUNARODNOG PRIZNANJA KAO I ŽUTIH KNJIŽICA, A MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA PREDLOGE U VEZI OLAKŠAVANJA VIZNOG REŽIMA ZA POJEDINE ZEMLJE. SVI OVI PREDLOZI SU U CILJU POBOLJŠANJA KONKURENTNOSTI NAŠIH POMORACA NA MEĐUNARODNOM POMORSKOM TRŽIŠTU RADA.
DOBRU SARADNJU OSTVARUJEMO I SA BOKELJSKOM MORNARICOM, VJEKOVNIM SIMBOLOM NAŠEG KRAJA. ČESTO U NJIHOVIM PROSTORIJAMA DRŽIMO SASTANKE I VODIMO RASPRAVU O PROBLEMIMA SA KOJIMA SE SREĆE DANAŠNJE POMORSTVO. VELIKO HVALA UZ NADU DA ĆE NAŠA SARADNJA TRAJATI I BITI OD OBOSTRANE KORISTI.
KOREKTNU SARADNJU IMAMO I SA INSTITUCIJAMA KOJE SE BAVE OBRAZOVANJEM POMORSKOG KADRA, U PRVOM REDU SA SREDNJOM POMORSKOM ŠKOLOM I POMORSKIM FAKULTETOM – KOTOR. NAROČITO SU NAM ZNAČAJNI SUSRETI SA DEKANOM POMORSKOG FAKULTETA, GOSP. ŠPIROM IVOŠEVIĆEM, KOJI JE UVIJEK SPREMAN DA SASLUŠA GLAS STRUKE I PONUDI POMOĆ U TOM PRAVCU.
MORAM ISTAĆI I SARADNJU SA AGENCIJOM AZALEJA IZ BIJELE NA ČIJEM ČELU SE NALAZI KAP. NENAD LAZOVIĆ, KOJI VEĆ GODINAMA PRIMJENJUJU I PROMOVIŠU NAJVEĆE MEĐUNARODNE POMORSKE STANDARDE, OBUČAVAJU I UPOŠLJAVAJU ZAVIDAN BROJ NAŠIH POMORACA.
TAKOĐE, DOBRU SARADNJU IMAMO SA SINDIKATOM POMORACA. ZAHVALNI SMO NA PODRŠCI KOJU SMO DO SADA IMALI. NADAMO SE DA ĆE SE OVA SARADNJA, DOLASKOM NOVOG RUKOVODSTVA, NASTAVITI I PROŠIRITI NA DOBROBIT SVIH POMORACA I POMORSTVA CRNE GORE.

DRAGE KOLEGE, UVIJEK SE MOŽE VIŠE I BOLJE. NO KADA SE UZME U OBZIR DA NAŠE ČLANSTVO PRETEŽNO ČINE VETERANI ONDA MORAMO BITI ZADOVOLJNI I SA OVIM OBIMOM AKTIVNOSTI. DRUGI LIMITIRAJUĆI FAKTOR SU FINANSIJE DO KOJIH MI DOLAZIMO VRLO TEŠKO (SIMBOLIČNA ČLANARINA I DOBROVOLJNI PRILOZI JEDNOG BROJA AKTIVNIH ČLANOVA). TAKO NAPRIMJER, ZA ORGANIZACIJU GODIŠNJE SKUPŠTINE UDRUŽENJA EVROPSKIH KAPETANA TREBALO JE OBEZBIJEDITI GOTOVO 10000 EU. USPJELI SMO TO UZ POMOĆ SPONZORA KOJIMA SMO SE SVOJEVREMENO JAVNO ZAHVALILI.
NO I PORED SVIH POTEŠKOĆA, IPAK NIŠTA NIJE JAČE OD ŽELJE DA OPSTANEMO I POSTOJIMO BAR ZBOG ONIH KOJI IDU NAŠIM STOPAMA. ZATO ĆU PONOVITI PO KO ZNA KOJI PUT :

 

NAVIGARE NECESSE EST – VIVERE NON EST NECESSE

 

NA KRAJU, ZAHVALJUJEMO SE SINDIKATU POMORACA CRNE GORE, AGENCIJI AZALEA I SIKIMIC MARINE NA FINANSIJSKOJ PODRŠCI ZA OVO DRUŽENJE A AGENCIJI NORMONTE ZA KALENDARE ZA 2019.
TAKOĐE SE ZAHVALJUJEMO GOSP. ŽIVANI PETRANOVIĆ IZ MSC BEOGRAD, G-ĐI M.VUKMIROVIĆ IZ CRNOGORSKE PLOVIDBE, KAP. V.RADIMIRU, KAP. M.HOMENU, KAP. P.BOŠKOVIĆU, KAP. M.TIVARIJU, KAP. G.VUKOJEVIĆU, KAP. D. WALDEGU, KAP. D. JANOVIĆU I KAP. Z.IVOVIĆU NA UPUĆENIM ČESTITKAMA.

 

U KOTORU, 19.12.2018. KAP. MARIO PILASTRO

Satelit